Dette er en enkel og tradisjonell oppskrift på hvalbiff med fløtesaus. Den er meget god, rask å lage og du behøver ikke noen spesielle kokkekunnskaper.
Nok til 4 personer.
Dette trenger du.
- 0,8 kilo hvalbiff av topp kvalitet
- 5 til 7 store Sjalottløk
- 4 til 6 Sjampinjong (om du liker det)
- Tørkede einebær
- Tyttebær
- 5 dl kremfløte (kan erstattes med matfløte)
- Poteter, rosenkål og gulrot
- Pepper og salt
Dette gjør du:
- Sett potetene på koking. Kok gulrøttene og rosenkålen litt senere 🙂
- Stek Sjampinjongene slik at de ikke vil trekke for mye kraft senere. Legg de til siden når ferdig.
- Skjær hvalbiffen i skiver på ca 2.5 cm (ikke tynne skiver for da blir kjøttet tørt)
- Ha litt salt og pepper på begge sider av de skjærte biffene (ikke overdriv)
- Stek (bruk godt med smør / margarin er ikke smør) hver enkelt skive i ca 1 minutter på hver side – Høy temperatur for å oppnå stekeskorpe.
Når du steker 4 til 5 skiver så blir det litt kraft til overs. Denne kraften tømmer du i en panne for seg selv. For hver stekerunde, tøm kraften i pannen. Om det ikke blir noe særlig til overs så skader ikke det heller. De tjukke biffene lager kraft senere… Som sagt, her trenger du ikke særlige kokkekunnsskaper for å lykkes. Dette er slikt vi lager det på Nordmøre 🙂
– De stekte skivene legger du på en varm tallerken. Fortsett til alle skiver er stekt. - Ta stekepannen til side og tøm all kraft tilbake i stekepannen. Tilsett 1 DL vann og rør rundt. Kok opp.
- Legg 2 knuste einebær i kraften som nå ligger i stekepannen
- Legg sjalottløk (delt på midten) og sjampinjong i kraften i pannen – Lav temperatur.
- Legg alle skiver av hvalkjøtt i pannen
- Tøm over fløten og rør forsiktig (Du vil etter hvert se at kraft siver ut av biffene)
- Ha i 2 teskjeer med tyttebær og rør forsiktig
- Smak på sausen. Tilsett mer salt og pepper om du føler for det. Nydelig!
– La det hele småputre i pannen på lav temperatur i ca 15 minutter mens du nynner på en sang. Men pass på temperaturen og ikke glem å røre forsiktig en gang i blant…
Serveres med kokte poteter, gulrot, rosenkål og litt tyttebær ved siden. Tilsett mer salt og pepper (hel pepper som du knuser selv er best) etter behag.
Dette er kjempegodt og noe alle får til 🙂
Jævlig godt og morsomt forklart. Hilsen Faglært Hotell og rest kokk.